GLA:D®- Knæ og hofte

​Holdet henvender sig til personer med lette til moderate smerter i knæ og hofte pga. artrose. Det er et målrettet uddannelse- og træningsforløb, der bygger på den bedst tilgængelige forskning og praksis.

Træningen følger GLA:D konceptet (Godt Liv med Artrose i Danmark) og er den nyeste evidensbaserede behandling til patienter med artrose i hofte og knæ. GLA:D er et dansk evidensbaseret initiativ, som følger de eksisterende anbefalinger for fysioterapeutisk behandling.


De kliniske retningslinjer for patienter med knæartrose (slidgigt i knæet) anbefaler, at alle med smerter i knæ gennemgår et uddannelse- og træningsforløb. Man skal mindst træne 12 gange, fordelt på 2 gange træning om ugen, i 6 uger. Det samme anbefaler man for patienter med hofteartrose (slidgigt i hoften). 

Med GLA.D lærer man igennem et målrettet uddannelse- og træningsforløb at tackle sine knæ og/eller hoftesmerter og træne sit knæ og sin hofte hensigtsmæssigt.


Træning har vist sig at have den bedste effekt i forhold til nedsat smerte, øget funktion- og aktivitetsniveau for mange personer med lette til store gener pga. artrose. Op til 90% af deltagerene kan undgå operation efter at have fuldendt et GLA:D uddannelses- og træningsforløb.


Artroseholdet foregår på hold bestående af 6-12 deltagere og følger et 8 ugers superviseret træningsforløb med fokus på at træne det påvirkede led mest hensigtsmæssigt og indeholder dagligdags funktioner såsom trappegang og rejse-sætte-sig øvelser. Deltagerne instrueres grundigt i øvelser for disse specifikke øvelser og der tages højde for individuelle hensyn, hvorfor øvelserne tilpasses den enkeltes niveau og behov.

Ud over at træne benene, indgår der styrke- og stabilitetsøvelser for mave og ryg, da kontrol over kropsstammen er en forudsætning for at have kontrol over knæ- og hofteled. Efter endt træningsforløb vil man igen blive testet, så både du og fysioterapeuten kan vurdere træningseffekten.​

Træningen foregår hos en fysioterapeut, der er uddannet i GLA:D-konceptet, som har specielle kompetencer indenfor behandling af gener relateret til hofte, knæ og fod.

Knæ- og hoftearthrose kan diagnosticeres uden røntgen, såfremt følgende opfyldes:

  • Alder over 40 år
  • Smerter ved aktivitet
  • Morgenstivhed
  • Funktionsbegrænsning
  • Og ét eller flere af følgende fund: krepitation, nedsat bevægelighed, knogleudvækst


Ovenstående gælder også selvom røntgen er normalt.


Start: Løbende tilmelding

​Tid: Mandage kl. 15.00 - 16.00 og torsdage kl. 15.00 - 16.00

Artikel fra Medlemsbladet LedSager 2014 nr 5

GLA:D folder

Indslag i TV-avisen på DR (2013)


Læs mere om Gigtforeningen her.

Læs artikel om pilotprojektet her.

Kontakt os

MidtVest Osteopati & Fysioterapi

Sports Alle 4, 7480 Vildbjerg

Klik her for rutevejledning

Telefon: 97 13 23 44

Åbningstider

Kontortid:

Mandag

​Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.00 - 14.30​

8.00 - 14.30

Hjemmearbejdsdag

8.00 - 14.30

8.00 - 13.00

Følg os på Facebook